Český bridžový svaz

  • Email: ucbs@seznam.cz
  • Číslo účtu ČBS: 51-0689240257/0100
  • IČO: 00443000
  • Reportáže z akcí
  • Zveřejněno 28. května 2024
  • Nikol Vachtarčíková, Matyáš Lysek

Poohlédnutí za turnajem v Bodo

Poohlédnutí za turnajem v Bodo

Česká výprava z norského turnaje přivezla bronz v rámci WBT Masters a další dva cenné kovy z finále B Juniors Arctic Challenge.

V termínu 20. - 26. května se česká výprava zúčastnila turnaje v norském Bodo. Pozvánku na Artic Invitational Junior Teams Challenge obdržel jeden český tým a měl možnost se utkat s týmy z nejlepší desítky evropské U26. Milan Macura a Basar Doga Seker byli přizváni na turnaj WBT Masters do týmu Northern Norway, kde se utkali v konkurenci 12 pozvaných Open týmů. Další páry přijely doplnit družinu na párový turnaj Juniors Arctic Pair Challenge.

 

 

Během turnaje probíhal i doprovodný program, a to konkrétně západ slunce na člunech s podívanou na orla mořského či jeden zpívající večer karaoke. Večerní programy zhodnotila havířovská reprezentantka Karolína Rečičárová:

„Na místě, kde jsme byli, tak nezapadalo slunce a nebyla tam vůbec tma, což nám po dohraném turnaji třeba v 8 večer umožnilo jít na večeři do 10 a následně mít ještě program venku, jelikož bylo světlo. Jeden den jsme dokonce byli po hře ještě na člunech se podívat na Severní moře a okolní přírodu, to byl taky neskutečný zážitek, jiné dny jsme strávili jenom tak venku a povídali si nebo sledovali společně hokej.”

Arctic Invitational Junior Teams

Do prvního zápasu týmového turnaje nastoupil český tým ve složení Pyszko, Tomis, Walach, Lysek, protože poslední dva členové týmu, Petr Karlík a František Kubát, přiletěli až ranním letem po noci na letišti v Oslu.

Vstup do turnaje okomentoval Ivo Walach:

„První den jsme bohužel započali naprostým fiaskem, kdy jsme z prvních několika zápasů nezískali téměř žádné VP. Jedinou výhodu to mělo, že od té doby jsme se mohli už jen zlepšovat. Co mě nejvíc pozitivně překvapilo bylo to, jak "klidný" a "nevyhrocený" tento turnaj byl už ze začátku, jak ze strany rozhodčích, tak i hráčů."

„Přes veškeré naše snahy dohnat manko a posunout se z posledního místa se to dlouho nedařilo, nakonec to přeci jen vyšlo a v kvalifikaci jsme skončili 8., což znamenalo finále B a boj o 5. až 10. místo,“ konstatoval Matyáš Lysek.

Ve finále B český tým vysoce porazil dánskou U21 a v druhém zápase taky vyhrál, s přenosem z 8. místa to vypadalo jako útok na šesté, možná i páté místo, což by bylo velké překvapení, bohužel v dalších zápasech mírně zaváhal a dvakrát lehce prohrál, což stačilo až na konečné 9. místo.

František Kubát dodává:

„Shrneme-li tedy Arctic Invitational Junior Teams, obrovská konkurence v sále nás zaskočila hlavně prvním dnem, od té doby jsme se ovšem zlepšili a snad neměli proč se stydět za své výsledky, první den nás ale stál bohužel hodně sil a nejspíše i postup do finále A. Škoda jen, že v posledních zápasech turnaje chybělo trochu štěstí.“

WBT Masters

Tým Northern Norway, ve kterém z českého zastoupení hrál Milan Macura a Basar Doga Seker, vstoupil do turnaje výsledky kolem 6–16 VP a po prvním dni se nacházel na 6. místě. Po úspěšné kvalifikaci se tým dostal do finále A, ve které si vybojoval krásné 3. místo!

Juniors Arctic Pair Challenge

Juniorský párový turnaj začal páteční kvalifikací, která se odehrála ve dvou kolech, celkem na 60 partií. Po dopoledních 32 partiích měli mladí hráči chvilku na studený oběd v podobě dvou sendvičů a pokračovalo se dohráním zbylých 28 partií. Za odměnu si večer mohli všichni vychutnat dle svého gusta ve vedlejším hotelu výbornou večeři i se sladkými dezerty. Večer po vytrávení večeře se celá nově příchozí výprava vydala na cestu člunem po Severním moři, kde mohla pozorovat krásy norské přírody.

V sobotu dopoledne začaly již finálové boje, kde Česká republika měla zastoupení ve finále A díky páru František Kubát - Petr Karlík. Další členové naší reprezentace zůstali těsně za postupovou pozicí. Na 25. místě, jež bylo prvním nepostupovým místem, se v kvalifikaci umístil pár Matyáš Lysek – Ivo Walach. Za nimi se potom poskládaly další dva české páry Slováková - Rečičárová a Daněk - Pyszková. Po odehrání dopoledních 32 partiích následovala malá pauza na snězení bagety. Moc času na vytrávení nebylo, protože se mělo stihnout odehrát ještě dalších 32 partií. Sobotní večer byl věnován, kromě jezení pizzy, kterou si pro nás pořadatelé připravili, také zpívání karaoke. Ještě i po zábavě společně s ostatními reprezentacemi zbyl čas na malou večerní procházku.

V neděli už se dohrávalo pouze 28 partií, ale i tak měla česká reprezentace po dohrání co dělat, aby stihla být včas na letišti. Nakonec všichni odlet stihli a až z letiště si mohli vychutnávat svá krásná umístění. Obzvláště páry Matyáš Lysek – Ivo Walach a Adam Pyszko - Zdeněk Tomis, které si odvezly stříbro a bronz z finále B. V těžké konkurenci 24 párů ve finále A se Petr Karlík - František Kubát umístili na konečném 22. místě. Ostatní české páry ve finále B rozhodně neudělaly ostudu a umístily se postupně na 7. místě pár Konštacká - Vachtarčíková, 11. místě pár Rečičárová - Slováková, 14. místě pár Drozd M. - Franz V., 15. místě pár Daněk - Pyszková a 17. místě pár Vachtarčík L. - Drozd J.

Kvalitu párového turnaje zhodnotila mladá reprezentantka Karolína Rečičárová:

„Myslím si, že sál byl o dost kvalitnější než minulý rok a nasbírali jsme spoustu cenných zkušeností a dovedností od lepších párů, takže doufám, že se to s rostoucím počtem dobrých párů bude každým rokem zlepšovat na kvalitě a že se k nim časem připojíme.”

Arctic Pair Challenge

Paralelně s juniorským turnajem, ale v jiných budovách se odehrál párový turnaj i v OPEN kategorii, kde měla Česká republika dvojité zastoupení díky párům Milan Macura – Basar Doga Seker a Daniel Vachtarčík – Soňa Hájková. Po páteční kvalifikaci, kde bylo odehráno 60 partií, postoupil pár Macura – Seker do finále A z 18. místa. Druhému páru finále A uteklo o pár setinek a zůstal ve finále B. Po dohrání se stačilo přesunout o patro níže, kde se setkali i s juniorskou kategorií a mohli společně rozebírat bridžové zážitky u večeře. Večer si trenéři Daniel Vachtarčík se Soňou Hájkovou mohli vychutnat společně se svými svěřenci jízdu na člunech.

Během soboty a neděle probíhaly finálové boje, ve kterých odehrál každý 93 partií. Ve finále A se dlouho páru Macura – Seker dařilo pohybovat kolem medailových pozic, nakonec z toho bylo i tak krásné 13. místo. Ve finále B se pár Vachtarčík D. - Hájková umístil na 11. Místě. Po konci turnaje stejně jako juniorská výprava spěchali na letadlo, ale všichni úspěšně let stihli a společně přeletěli do Osla, kde se rozdělili na dva různé lety do Prahy a do Krakowa. 

Celý turnaj a skvělé zážitky zhodnotil havířovský dorostenec Petr Daněk:

Turnaj v Bodo byl opravdu skvělý. A to nejen z pohledu bridže, ale i zážitku jako takového. Prvotřídní organizace, luxusní ubytování a strava, a hlavně krása tohoto norského města udělaly z tohoto víkendu nezapomenutelný zážitek. O to více bych chtěl poděkovat jak havířovským trenérům, tak Milanovi za to, že jsme se mohli tohoto turnaje zúčastnit.

S poděkováním trenérům se přidala také Karolína Rečičárová:

Za skvělé zážitky bych moc ráda poděkovala našim trenérům Danovi, Soni a Milanovi, bez kterých bychom se turnaje nemohli zúčastnit. Děkujeme.


Za organizaci a umožnění všem reprezentantům se zúčastnit si zaslouží ještě jedno velké poděkování všichni tři trenéři: Milan Macura, Daniel Vachtarčík a Soňa Hájková.

Galerie

Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie

Děkujeme partnerům za podporu propagace bridže, organizace soutěží a účasti našich reprezentantů na mezinárodních turnajích.

Staňte se i Vy naším partnerem! Podpořit můžete libovolný projekt, turnaj či skupinu hráčů. 

Národní sportovní agentura
Moravskoslezký kraj
Funbridge
Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy
Česká Asociace Univerzitního Sportu
TENAK holdings
Bridgescanner