Český bridžový svaz

  • Email: ucbs@seznam.cz
  • Číslo účtu ČBS: 51-0689240257/0100
  • IČO: 00443000
  • Reportáže z akcí
  • Zveřejněno 10. července 2024
  • Lucie Kohutová

29. mistrovství Evropy mládežnických týmů

29. mistrovství Evropy mládežnických týmů

Česká republika reprezentovala na mistrovství Evropy v kategoriích U26 a U26W.


 

O akci

Letošní mistrovství Evropy národních týmů v juniorských kategoriích se uskutečnilo v termínu 7.-12. července, tedy tradičně v měsíci letních prázdnin. Celá akce se uskutečnila ve sportovním areálu hotelu GEM v polské Wroclawi. 

Tohoto mistrovství pořádaného EBL se účastnily následující kategorie hráčů:

U26 Open (29. ročník) - 19 týmů
U21 Open (16. ročník) - 15 týmů
U26 Women (11. ročník) - 11 týmů
U16 Open (5. ročník) - 12 týmů
U31 Open (2. ročník) - 13 týmů

*Příklad: Kategorie U21 se v tomto roce účastní hráč, který se narodil 1. ledna 2004 a později, tudíž v roce 2024 dovrší nejvýše 20 let.

Zatímco kategorie U26 a U21 začaly hrát již v neděli 7. července a odehrály tak 6denní turnaj, zbylé kategorie se k nim připojily až v pondělí 8. července při večerním společném slavnostním zahájení a posléze odehrály svou soutěž ve 4 dnech od úterý do pátku.

Každá národní bridžová federace mohla být reprezentována jedním družstvem v každé kategorii, které se skládalo ze 4-6 hráčů pouze této federace. 

Ve všech kategoriích byl odehrán kompletní round robin - každý tým hrál proti každému zápas na 16 rozdání (v kategorii U16 12 rozdání). 

Oficiální webová stránka šampionátu
 

Česká účast

V kategorii U26 Českou republiku reprezentoval tým ve složení:

Matěj Drozd, Mikuláš Krása, Adam Pyszko, Zdeněk Tomis
nehrající kapitán: Zdeněk Frabša
trenér: Ondřej Krása

V kategorii U26W Českou republiku reprezentoval tým ve složení:

Emma Konštacká, Valérie Pyszková, Karolína Rečičárová, Pavla Slováková, Nikol Vachtarčíková
nehrající kapitán a trenér: Lucie Kohutová


 

Průběh mistrovství v kategorii U26

1. den - neděle 7. 7.

Na úvod Češi narazili na příjemného soupeře na rozehrání. Slabší Irsko porazili vysokým rozdílem 17,45 : 2,55 VP, když se v zápase na 16 partií rozdělilo 105 IMP. 

Ve druhém zápase je čekalo Estonsko, které na úvod prohrálo s čistou nulou proti Skotsku. Čeští hráči využili soupeřova špatného rozpoložení jen částečně. Zvítězili sice 13,28 : 6,72 VP, nicméně v polovině partií psali zápis soupeři a bylo pravděpodobné, že oproti silnějším soupeřům bude takový výsledek stále ztrátou.

Třetí zápas byl první proherní pro Českou republiku. Německu reprezentanti podlehli 8,80 : 11,20 VP. Prohra byla naštěstí mírná a společně s příznivým losem tří úvodních zápasů si Češi po prvním dni užívali průběžné 5. místo tabulky.

2. den - pondělí 8. 7.

První pondělní soupeř rozhodně patřil k favoritům turnaje. Češi nastoupili proti Polsku a svedli s ním vyrovnanou bitvu. Těsně prohráli 8,80 : 11,20 VP, což je rozhodně skvělý výsledek tím spíše, že rozdělili nejméně IMP ze všech zúčastněných týmů (18 : 22 IMP).

Další zápas už tak úspěšný nebyl. Proti nízko postaveného Maďarsku se hráči dopustili hned několika špatných rozhodnutí a prohráli 4,08 : 15,92 VP

Impy létaly také v posledním pondělním zápase proti Izraeli. Hrálo se velké množství kontrovaných závazků, bohužel v konečný neprospěch českého týmu 3,58 : 16,42 VP. Tři pondělní prohry musely zákonitě přinést propad tabulkou. Češi se po druhém hracím dni nacházeli na 11. místě a vedli vláček týmů s celkovými 55 VP. 

3. den - úterý 9. 7.

Úvodní úterní zápas přinesl do té doby nejvyšší porážku proti kvalitně hrající Itálii 2,28 : 17,72. Zatímco soupeři se téměř vyvarovali chyb, našim hráčům se toto tak dobře nedařilo, což způsobilo pouhých 10 IMP připsaných na dvou z celkových 16 rozdání.

Následovala pauza, kterou junioři využili k návštěvě bazénu. Ta jim velmi pomohla v následujícím zápase proti Finsku, ve kterém Češi téměř nechybovali a hráli pohledný bridž. Zaslouženě si tak odnesli vysoké vítězství 17,45 : 2,55 VP

Dobrý výkon si hráči bohužel nepřenesli do posledního zápasu dne proti Skotsku, kde už se mohla projevit únava z náročného programu. Skotsko bylo rozhodně hratelným soupeřem ze spodní části tabulky. Ještě 5 partií před koncem však Češi prohrávali o 33 IMP a ztrátu dokázali již jen korigovat, takže prohra byla nakonec těsná 9,09 : 10,91. Škoda tohoto zápasu, který jim v případě vysoké výhry mohl upevnit 11. místo v tabulce s větším náskokem a dosahem na týmy z konce první desítky.

  

4. den - středa 10. 7.

Středeční vstup se Čechům také příliš nevydařil, když prohráli s dalším slabším soupeřem, tentokrát s Rakouskem. Dva velké bodové zisky nevyrovnaly řadu menších ztrát, takže si odnesli skóre 8,24 : 11,76 VP

Druhý zápas proti Dánsku byl přenášen na BBO. Čechy může uklidnit, že i kdyby hráli bezchybný bridž, ze zápasu by nejspíše více než 2 VP nezískali. Některé akce Dánů rozhodně budily rozruch i u diváků, například následující partie: 

Zahajuje East, jednostranná dražba Dánů: 1NT - 2NT - 3NT. Tohle u nás ještě neumíme. Mimo to na druhém stole do běžného závazku 4 piky z E vynesl Jih přes celý stůl do nadražených piků 9 pikovou.

S ohledem na způsob sehrávky v 7NT a fakt, že Dánové se i přes takový výsledek pohybovali tabulce "až" kolem 5.-7. místa, lze odhadovat, že štěstěna jim v tomto zápase byla rozhodně nakloněna.

Ve třetím zápase maratonského bridžového dne nastoupili Češi proti v tabulce překvapivě nízko postavenému Norsku. I přes nepříznivý stav se českým hráčům podařilo zvrátit zápas ve svůj prospěch a proti nevýrazným favoritům této bridžové velmoci získat výhru 13,04 : 6,96 VP

Do závěrečného zápasu proti Řecku Češi vstoupili výborně a v polovině vedli o 36 IMP. Po několika chybách v druhé půli Řekové odkrojili část jejich náskoku a ve výsledku to stačilo na výhru 14,60 : 5,40 VP. Naši reprezentanti přenocovali na průběžném 11. místě.

  

5. den - čtvrtek 11. 7.

Čtvrtek přichystal juniorům trojici náročných soupeřů - Nizozemsko, Švédsko a Francii. 

Proti Nizozemsku reprezentanti příliš nebodovali, ale soupeř se také dopustil několika chyb, takže Češi prohráli 4,26 : 15,74 VP

Se Švédskem vedli Češi překvapivě vyrovnanou partii. Chyby sice přicházely, nicméně byly vyváženy řadou zisků. Nakonec české nápisy těsně nestačily a zápas skončil prohrou 8,24 : 11,76 VP

V posledním zápase proti Francii se opět odehrála spousta kontrovaných závazků. Více z nich ve prospěch Francie, po získaných 35 IMP v posledních čtyřech partiích Češi korigovali prohru na konečných 5,40 : 14,60 VP.

  

6. den - pátek 12. 7.

V pátek čekal české reprezentanty klíčový zápas proti Belgii, která se nacházela v tabulce v těsné blízkosti za nimi. Klíčovým ziskem byly 3NT v rozdání 24, kde Češi hráli na fit srdcový s pravidelnými listy 3NT, zatímco Belgičani spadli ze 4H po neuhodnutí srdcové pozice. Tento zisk však na výhru těsně nestačil a junioři prohráli 8,80 : 11,20 VP.

V posledním zápase mistrovství Čechy prověřila Anglie, které podlehli 2,28 : 17,72 VP

Průběh mistrovství v kategorii U26W

1. den - úterý 9. 7.

První prověrku mladým českým hráčkám, z nichž většina ještě spadá do kategorie U16, připravily Italky - jedny z favoritek turnaje. Češky se proti sesterské sestavě zuby nehty držely. Velká škoda 14. partie, kde došlo k velmi nešťastnému zadání závazku 5 trefů. Při poražení by ztráta nebyla 14, ale pouze 5 IMP a výsledek by se blížil remíze. I tak velmi slušný začátek s důstojnou prohrou 6,96 : 13,04 VP

Druhý zápas podstoupily dívky proti silným Norkám. Rovněž se držely velmi solidně. Nebýt kontrovaného částečného závazku soupeřů, zadaného dokonce se dvěma nadzdvihy, zrodilo by se první české vítězství. Takto opět prohra, tentokrát 7,71 : 12,29 VP.

Kvalita třetího soupeře - Anglie - byla s ohledem na výsledky minulých ročníků s otazníkem. Češky bohužel neměly dobrý vstup do zápasu, když rychle prohrávaly o 25 IMP po špatné orientaci ve vysokostupňové soutěžní dražbě. Když Angličanky přidaly pár dalších drobných nápisů a šťastný slem, zrodila se první vysoká porážka 1,23 : 18,77 VP. Tři prohry stačily po prvním dni na 9. místo z 11 týmů s celkovými 15,90 VP.

2. den - středa 10. 7.

Úvodní středeční zápas měl napovědět, zda budou mít dívky šanci ještě zabojovat o TOP8, která by se přímo kvalifikovala na mistrovství světa. Němky však předvedly kvalitní výkon, který by i při české nejlepší hře stačil na stav okolo remízy. Při několika drobných chybách prohrály 6,96 : 13,04 VP.

Následovala pauza a 12 VP, které děvčata hlasitě oslavila na nedalekém přírodním koupališti. Doufala, že jim osvěžení prospěje stejně jako juniorům o den dříve. Začátek zápasu s Dánskem tak dokonce vypadal, když se po 5 partiích dostala do vedení 21:0. Pak ovšem přišly velké ztráty způsobené většími či menšími nedorozuměními v dražbě. Dánky zápas otočily a porazily Češky vysoko 16,58 : 3,42 VP.

3. den - čtvrtek 11. 7.

Zápas s Izraelem nabízel jedinečnou příležitost dosáhnout první výhry na turnaji. Soupeřky se nacházely v tabulce pod českým týmem. Začátek zápasu byl slibný, v průběhu Češky s velkým náskokem vedly. Druhá půle však přinesla tři naprosto zbytečné ztráty. Díky vydatné pomoci slabého soupeře i toto stačilo na konečnou prohru 8,80 : 11,20 VP

Druhý zápas proti Francii byl pro českou stranu úplně jednoduše hratelný. Vinou laciných chyb soupeřům darovala přes tři desítky impů, i přesto dokázala proti suverénně vedoucím soupeřkám zvítězit 11,20 : 8,80 VP a získat první vítězství na turnaji!!!

Na další vítězství se ale už české dívky nezmohly. Ve vysokostupňové dražbě s gulášovými listy se lépe zorientovaly soupeřky z Nizozemska. I když našim hráčkám nabídly hned několik bodových zisků, ty je nedokázaly plně využít a prohrály 6,03 : 13,97 VP. S již obrovským odstupem na elitní osmičku přenocovaly na 9. místě, které měly v plánu udržet před posledními dvěma týmy i v posledním hracím dni.

4. den - pátek 12. 7.

Pátečního rána se Češky utkaly s beznadějně posledními Maďarkami. I přes pár chyb v dražbě a sehrávce se dočkaly svého druhého vítězství na turnaji, když slabší soupeřky porazily 14,80 : 5,20 VP

Závěr mistrovství jim bohužel nevyšel, když podlehly 0 : 20 Polkám. V tomto zápase česká děvčata neměla nárok. Projevila se větší zkušenost polských hráček, které hrály precizně a své vítězství si zasloužily především agresivní dražbou manší a slemů.


 

Výsledky

U26

1. místo Nizozemsko
2. místo Izrael
3. místo Polsko

Česká republika skončila na 11. místě z 19 účastníků.

Křížová tabulka

U26W

1. místo Francie
2. místo Dánsko
3. místo Itálie

Česká republika skončila na 9. místě z 11 účastníků.

Křížová tabulka

U21 - bez české účasti

1. místo Nizozemsko
2. místo Anglie
3. místo Estonsko

Křížová tabulka

U16 - bez české účasti

1. místo Polsko
2. místo Norsko
3. místo Anglie

Křížová tabulka

U31 - bez české účasti

1. místo Polsko
2. místo Srbsko
3. místo Bulharsko

Křížová tabulka


 

Komentáře účastníků

Hráč U26 Adam Pyszko

I po mnohých reprezentačních trénincích (velké díky Otovi, Michalovi a Jirkovi) jsme na turnaj určitě s velkými očekáváními nejeli, přestože po prvním dni to začalo vypadat poněkud nadějněji, když jsme se drželi na 5. místě.

Po pár dnech se tabulka trochu ustálila a už jsme věděli, kdo je více méně favorit. My se pohybovali mezi 8.-12. místem, kde jsme zůstali až do konce turnaje. Malé prohry proti týmům na pozicích okolo nás a velká prohra proti Dánům bohužel vedly k tomu, že jsme skončili 11. Určitě se toho máme hodně co učit, například od již zmíněných Dánů. Na dražbu 1NT-2NT-3NT za -12 IMP, kdy zahajitel drží 6list pikový a odpovídající 4list pikový, budu ještě dlouho vzpomínat. 

Rozhodně musím vyzdvihnout naše kapitány Ondru a Zdeňka - větší luxus jako hráč jsem ještě nezažil. Díky moc!

Bohužel to samé se nedá říct o zázemí turnaje. Bridž občas připomínal spíše výzvu, kdo přežije větší teplo a dusno. Na nás se to pravděpodobně podepisovalo nejvíce ze všech týmů, jelikož jsme neměli střídající dvojici. 

Ještě jednou díky svazu a všem, kteří nám fandili a posílali povzbudivé zprávy!


Hráčky U26W

Na mistrovství Evropy jsme odjížděly s vědomím, že budeme v naší kategorii žen do 26 let jedním z nejmladších týmů, jelikož třem z nás je sotva 14 roků. Dlouho jsme čekaly na první výhru, ta ale nakonec stála za to, když jsme jako jediné ze všech týmů porazily mistryně Evropy, kterými se staly Francouzky. Tento zápas nás velmi nabudil a i díky tomuto úspěchu nejsme z celkového 9. místa smutné. Věříme totiž, že budeme mít v této kategorii ještě dost času a příležitostí ukázat, co v nás je.


Trenér U26 Ondřej Krása

Domů si z turnaje vezeme 11. místo, se kterým jsme celkem spokojeni, s přihlédnutím k věku a zkušenostem našich juniorů i k tomu, že kluci jako jediní odehráli celé mistrovství ve čtyřech a ke konci už v některých partiích byla únava znát.


Trenérka U26W Lucie Kohutová

Dívčí tým se složil na počátku letošního roku a toto mistrovství představovalo mou první velkou reprezentační zkušenost v pozici trenérky a kapitánky. S ohledem na mé hráčské působení v OPEN juniorských kategoriích jsem nevěděla, jaká bude úroveň mezi dívkami, takže jsem celou akci pojímala jako jedno velké objevování. 

České reprezentantky především sbíraly zkušenosti. S ohledem na věkový průměr jsme byly jednoznačně nejmladšími v kategorii. To nám však nabízí ještě mnoho příležitostí, jak se výsledkově prosadit. Čeká nás velké množství práce, abychom si zautomatizovaly některé techniky sehrávky i obrany. V dívčí kategorii jsem oproti "tradičnímu" juniorskému bridži pozorovala větší umírněnost v jednostranné i soutěžní dražbě a výsledky se uhrávaly především efektivním trestáním nemnohých chyb soupeřek, precizní sehrávkou a obranou. 

Věřím, že náš tým má při intenzivní práci do budoucna šanci konkurovat největším bridžovým velmocím a pravidelně nalézat cestu mezi TOP 6 evropských týmů.

Děkujeme partnerům za podporu propagace bridže, organizace soutěží a účasti našich reprezentantů na mezinárodních turnajích.

Staňte se i Vy naším partnerem! Podpořit můžete libovolný projekt, turnaj či skupinu hráčů. 

Národní sportovní agentura
Moravskoslezký kraj
Funbridge
Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy
Česká Asociace Univerzitního Sportu
TENAK holdings
Bridgescanner