Český bridžový svaz

  • Email: ucbs@seznam.cz
  • Číslo účtu ČBS: 51-0689240257/0100
  • IČO: 00443000
  • Různé zajímavosti
  • Zveřejněno 4. listopadu 2023
  • Matyáš Lysek

Jak to vidí zlatý velmistr?

Jak to vidí zlatý velmistr?

Ota Svoboda dosáhl v roce 2023 nejvyšší možné výkonnostní třídy současnosti - Zlatý velmistr. V rozhovoru s ním se dočtete o jeho bridžových začátcích, úspěších, partnerstvích a mnohém dalším.

Co tě přivedlo ke karetní hře bridž?

Na kurz bridže mě přitáhla moje přítelkyně, které přišel do schránky leták: „Naučím hrát bridž“. Což se v mém případě do jisté míry podařilo. Kurzy ing. Maříka byly opravdu skvělé, uměl poutavou formou ukázat, co všechno se dá u bridžového stolu vymyslet, v čem je krása této hry. A jelikož učil matematiku na Vysoké škole zemědělské, dostávali jsme všechny materiály z kurzu natištěné jen z jedné strany. Na té druhé byly tabulky „Dojivost krav v jihomoravském kraji“ nebo „Hektarové výnosy v Československu v roce 1973“ apod. Přeložil z angličtiny nejlepší bridžové knihy a opět na výše zmíněných papírech je zájemcům po třiceti korunách prodával. A tak jsme se třeba dozvěděli, že hrát ve sledu: 1 tref - zásah - 1 káro - kontra jako trestné není úplně obvyklý postup.

Pamatuješ si na nějakou vtipnou příhodu ze svých bridžových začátku?

Mám trochu problém s bridžovými (a nejen bridžovými) historkami. Pavla tvrdí, že se zdají zábavné jen mně.

Na festivalu v chorvatské Pule jdeme po turnaji na večeři a přisedáme ke stolu ke Zbyňkovi Lauerovi a Lubošovi Spálovskému. Zbyněk si právě přinesl pstruha a zatímco rozhořčeně vypráví partii, vymačkává na rybu jeden citrón za druhým. Inkriminovaná partie není bez zajímavosti:

Po několika kolech dražby Zbyněk položil Blackwooda 4NT a Luboš oznámil 5 piků. Po této odpovědi licituje Zbyněk... No, co byste řekli, že licituje? Také 5 piků.

(Zbyněk přitom stále mačká další a další citróny a nespokojeně mručí: „Ten pstruh... pořád to není ono.“)

Soupeř bleskurychle pasuje (nedostatečná hláška je tím zhojená) a se zájmem očekává vývoj věcí příštích.

„No a co myslíte, že řekl tady ten antitalent?!“ (Myšlen Luboš.) Antitalent došel k závěru, že Zbyněk chtěl dražit slem, ale přehmátl se.

„6 piků!!!“ křičí Zbyněk a dodává: „Ten pstruh je fakt nějakej divnej.“

„Jestli to nebude tím, že jsi na něj vymačkal dvanáct grapefruitů,“ praví suše Luboš.

Jaké bridžové online platformy máš v oblibě?

BBO - z mnoha důvodů.

Pro turnaje typu Daylong s třemi roboty nemusím shánět partnera, a i když licitace nebo obrana s plechovým partnerem je občas dobrodružství, pořád je to soutěžní bridž, i když za trochu jiných podmínek.

V době Covidu byly turnaje na BBO jediná možnost, jak si zahrát soutěžní bridž.

Bridgemaster, který je zdarma k dispozici, vylepší sehrávku každého hráče – i velmi pokročilého.

A co jsem ocenil nejvíc a co bych každému, kdo chce dosáhnout opravdu vysoko, doporučil: Domluvte si se stálým partnerem a stejně kvalitními soupeři týmák a při zakládání stolu si stáhněte nějaký segment z Vugraphu z nějakého mistrovství. Po odehrání můžete porovnat svoje akce s akcemi hráče světové třídy. Je to takový kouč zadarmo.

Jak ses vyrovnával s tlakem na velkých bridžových soutěžích?

První Velkou cenu, první výjezd do zahraničí, první ME si budu (doufám) pamatovat do smrti. Ale stres to byl jen při prvních pár partií, pak to ze mě spadlo. Týmová Mistrovství Evropy se dříve hrávala jako kompletní round-robin. Za 14 dnů tudíž každý tým odehrál okolo 1000 rozdání, takže hlavním nepřítelem hráče byla spíše únava než nervozita.

Považuješ někoho za svého bridžového „rivala“?

Respekt před soupeřem, to ano, ale rival, to se nedá říct. Logicky by měla být jakási rivalita třeba mezi hráči z Acolu a z týmu PS, ale já to tak vůbec nevnímám. Zřejmě je to proto, že spolu občas hrajeme jako partneři, v minulosti jsme spolu hráli v reprezentaci. 

Co považuješ za svůj největší bridžový úspěch?

Ještě před rokem 1989 vítězství v dvoukolovém individuálu v Sopotech (408 hráčů !to bývaly účasti!). Je to už strašně dlouho, moc jsem to neuměl a výsledek jen potvrzuje, že individuál je o štěstí. Ale pro mě to bylo tenkrát velké vítězství.

MS mixových týmů v Istanbulu: 9./138 (s Danielou Hnátovou, Pepou Kurkou a Hankou Pokornou).

Ve stejné sestavě také postup do osmifinále přes tým Welland (Auken + Rosenbergovi) na otevřeném ME na Tenerife.

S Petrem Bahníkem vítězství na Grand Prix Polska 2014 ve Slawě.

A také ve Slawě s Pavlou 2. místo v mixech (vyhráli to Klukowski – Zmuda, taky tam nemuseli jezdit).

Největší úspěch v týmech určitě 2. místo v Bonnu na prestižní German Trophy (s Pavlou, Lubošem Spálovským a Zbyňkem Lauerem).

Kdo tě nejvíce bridžově ovlivnil, případně stále ovlivňuje?

Já si myslím, že z každého dlouhodobějšího partnerství si člověk něco odnáší. Začínal jsem s Frantou Frantíkem a hráli jsme vlastní systém. Vzpomínám si, jak se o něm lichotivě vyjádřil náš pozdější ligový kapitán Petr Hebák: „Je to úplná pitomost, ale špatně se proti tomu hraje“. 

Asi nejvíc jsem se naučil od Pepy Kurky a Hanky Pokorné. Od Pepy především hru v obraně a od Hanky úspěšný licitační styl.

Preferuješ týmové, nebo párové soutěže?

Dříve jsem měl raději týmáky, a tak asi posledních 10 let se to vyrovnalo.

Stanovil sis nějaké bridžové cíle? Podařilo se ti jich dosáhnout?

Tak to jsem nikdy nedělal. Ono to ani dost dobře nejde. Úspěch závisí nejen na vlastní hře, ale i na hře soupeřů - co na Vás provedou. Chce to prostě jezdit, hrát co nejvěhlasnější soutěže a občas se zadaří.

Která bridžová partnerství pro tebe byla něčím výjimečná?

Daniela Hnátová a moje zákonitá Pavla, Pepa Kurka, Petr a Eva Bahníkovi, Luboš Spálovský a Zbyněk Lauer.

Všichni umějí zahrát dobře v závěrečných fázích soutěže proti silným soupeřům.

Jaká zajímavá místa jsi díky bridži navštívil?

Nejhezčí vzpomínky mám na Istanbul, portugalské Algarve a izraelský Eilat.

Jak bridž ovlivnil tvůj běžný, každodenní život?

Po lize nebo po Áčku špatně spím, jelikož se mi přehrávají ty nesmysly, kterých jsem se dopustil. Tak to okolo šesté vzdám, jdu si zaběhat a v sedm už zjišťuju, jak jsem dopadl na BBO, vypadá to tedy, že už jsem daleko za hranou závislosti.

Pak mě naštěstí Pavla odvleče za nějakými povinnostmi...

Jiné dny to ale není o moc lepší, hraju v průměru 50 rozdání denně. Dříve to bylo daleko méně, zkoušel jsem odhadnout, kolik rozdání jsem dosud odehrál. Myslím, že asi tak 250.000. Takže mi znovu ty samá ještě nechodí.

Jak bys motivoval někoho, aby si vyzkoušel zahrát bridž?

Bridž je hra pro přemýšlivé lidi, které baví řešit logické problémy a umí přitom spolupracovat s partnerem. Při bridži potkáte spoustu zajímavých lidí, získáte nové přátele, s kterými budete rád trávit volný čas, cestovat po naší vlasti nebo v cizině. Začínajícího seniora bude asi zajímat především společenská stránka, mladého adepta jistě i ta soutěžní. Radši neříkám sportovní – Jeff Meckstroth totiž napsal:

„Žádná činnost, při které se dá jíst banán v čokoládě, není sport.“

Díky bridži mám spoustu přátel, s kterými sdílím i jiné zájmy a s kterými rád trávím čas. Takže jeden citát na závěr:

Eva Bahníková: „Bridž je to nejlepší, co mě v životě potkalo.“

Děkujeme partnerům za podporu propagace bridže, organizace soutěží a účasti našich reprezentantů na mezinárodních turnajích.

Staňte se i Vy naším partnerem! Podpořit můžete libovolný projekt, turnaj či skupinu hráčů. 

Národní sportovní agentura
Moravskoslezký kraj
Funbridge
Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy
Česká Asociace Univerzitního Sportu
TENAK holdings
Bridgescanner