Český bridžový svaz

  • Email: ucbs@seznam.cz
  • Číslo účtu ČBS: 51-0689240257/0100
  • IČO: 00443000
  • Výsledky soutěží
  • Zveřejněno 5. června 2024
  • Lucie Kohutová

VC Sněžka 2024

VC Sněžka 2024

Vítězi VC Sněžka 2024 jsou Bohumír Zajíček a David Vozábal.

Výsledky

 

O akci

Velká cena Sněžky se letos uskutečnila v sobotu 1. června. Pořádal ji jako tradičně BK Trutnov pod záštitou Českého bridžového svazu. Místem konání byl sportbar při Mládežnické škole v městské části Horní Staré Město.

Jednalo se o dvoukolový párový turnaj, který řídil rozhodčí Zdeněk Frabša. Zúčastnilo se 25 párů.

Smutná událost provázela letošní ročník VC Sněžky. Před začátkem 2. sestavy 1. kola se hráči dozvěděli, že nás po boji s vážnou nemocí navždy opustil dlouholetý předseda BK Trutnov a spoluorganizátor této velké ceny Honza Ertner. Čest jeho památce a upřímnou soustrast pozůstalým.

Průběh

1. kolem vytvořili David Vozábal a Bohumír Zajíček základ pro své budoucí vítězství, když se nacházeli v průběžném vedení s 64,58 %. Přes 60 % získaly ještě další dva páry: Medlín - Volhejn a Diblík - Martynek. 

Ve 2. kole zazářily páry bojující o raketu, kterou si nakonec za nejlepší zlepšení vysloužili Jan Škalda - Jiří Baláš. Byli zároveň jediným párem, který ve 2. kole překonal hranici 60 %. 

Partie

Během velké ceny se objevily sehrávkově zajímavé partie. Jak sehrát závazek 3 piky (s kontrem) po trefovém zásahu Východu?

Západ nese krále srdcového a pokračuje trefem. Hlavní hráč bere esem. V obou případech, kdy se sehrával pikový závazek, pokračoval dvěma koly trumfů (A pikové, pikový impas do 10). Při nepříznivé dělbě však nestihne posléze vypracovat károvou barvu a skončit v ruce tak, aby partii dohrál.

Po X Západu a indikaci špatné dělby trumfů (s tím, že Východ vyloučil list se srdcovou barvou, s níž by dal pobídkové X) není dobré se zbavovat kontroly esem pikovým. Hlavní hráč má hned několik možností, jak partii splnit. Ve všech případech je vhodné začít dvěma koly kár.

1) Hlavní hráč snapne třetí kolo kár. Přejde esem pikovým do ruky a hraje kára.

Západ je nucen snapnout, dummy přesnapne a hlavní hráč má v ruce nyní více trumfů, které mu poskytnou přechody poté, co Západ uhraje svůj jeden trumfový zdvih.

2) Hlavní hráč hraje pik do 10 (pokud by Západ přidal malou, musel by položit 7, což by rozhodně nebylo automatické). Poté odchází srdcem. Dobírá se Východ, který stahuje tref. Další tref nyní musí hlavní hráč snapnout esem a situace vypadá takto:

Hlavní hráč nyní snapuje červené barvy křížem a Západ již nemůže více ublížit.


Ve druhé partii čtyři páry vydražily srdcový slem. Pokud hlavní hráč rovnou zahraje J srdcového kolem stolu, může posléze snapnout jeden tref, dotrumfovat a dohrát partii na piky (4 piky, 6 srdcí, 1 káro, 1 tref a 1 snap trefový).

Za předpokladu, že stáhne nejdříve A srdcové, není možné takové zahrání realizovat, i když uhodne pozici Q srdcové. Po dvoubarevném levném zásahu Severu se však nabízí jiná šance.

Po odehrání všech piků a srdcí nastává tato situace. East nyní hraje poslední srdce, ze stolu zahodí 9 károvou. Co odhodí Sever? Pokud tref, hlavnímu hráči vyroste J trefový po odehrání esa. Pokud káro, hlavní hráč zahraje káro do esa, spadne král a vyroste J kárový. Není možné zabránit zisku 13 zdvihů.


Výsledky

1. místo
Bohumír Zajíček - David Vozábal

2. místo
Aleš Medlín - Vít Volhejn

3. místo
Jiřina Böhmová - Luboš Spálovský


Poděkování za řízení soutěže patří Zdeňku Frabšovi.

Galerie

Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie

Děkujeme partnerům za podporu propagace bridže, organizace soutěží a účasti našich reprezentantů na mezinárodních turnajích.

Staňte se i Vy naším partnerem! Podpořit můžete libovolný projekt, turnaj či skupinu hráčů. 

Národní sportovní agentura
Moravskoslezký kraj
Funbridge
Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy
Česká Asociace Univerzitního Sportu
TENAK holdings
Bridgescanner